ÜST MENÜ

Guterres: Dünyanın yaşam ağını korumak ve sürdürülebilir şekilde yönetmek için acil olarak harekete geçmeliyiz

Bolu Gölcük Tabiat Parkı. Fotoğraf: UNIC Ankara

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, tek tek canlı türlerinden tüm ekosisteme uzanan bir yelpazede biyolojik çeşitliliğin insan sağlığı ve refahı için hayati önem taşıdığını söyledi.

Guterres, 22 Mayıs Biyolojik Çeşitlilik Uluslararası Günü vesilesiyle yayımladığı mesajında, “İçtiğimiz suyun, yediğimiz gıdaların ve soluduğumuz havanın kalitesi doğanın sağlığının iyi olmasına bağlı. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşabilmemiz ve iklim değişikliği ile mücadele edebilmemiz için sağlıklı ekosistemlere ihtiyacımız var: Küresel ısınmayı sınırlamak için ortaya konması gereken katkının yüzde 37’sini sağlayabilirler” dedi.

“Ancak, dünya ekosistemleri daha önce görülmemiş tehditlerle karşı karşıya bulunuyor” diyen Genel Sekreter. Hükümetler Arası Bilim Politikası Platformu tarafından Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistemler konusunda yayınlanan son raporda, doğanın insanlık tarihinde görülmediği hızda tahrip olduğu uyarısı yapıldığını vurguladı.

Guterres, atmosferdeki zararlı karbondioksit gazlarını emen ormanların 290 milyon hektarlık bölümünün 1990 yılından bu yana kaybedildiğini, bir milyon bitki ve hayvan türünün yok olma riskiyle karşı karşıya bulunduğunu, balık stoklarının azaldığını ya da aşırı avlandığını söyledi.

Dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar insanlar için bu durumun son derece vahim sonuçları olacağı uyarısında bulunan Guterres, biyolojik çeşitlilik ve ekosistemlerle ilgili olumsuz gelişmelerin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının yüzde 80’ine yönelik ilerlemeyi sekteye uğratacağının öngörüldüğünü belirtti ve “Bunun olmasına kesinlikle izin veremeyiz” dedi.

Bu yılki Biyolojik Çeşitlilik Uluslararası Günü, çevrenin ihmal edilmesinin gıda güvenliği ve halk sağlığına etkileri üzerinde yoğunlaştığını ifade eden Guterres, dünyanın gıda sisteminin giderek daha fazla bozulduğunu, milyarlarca insanın yeterli beslenme imkanına erişemediğini, üretilen gıdanın yaklaşık üçte birinin ya ziyan ya da israf edildiğini söyledi.

Genel Sekreter “Gıdayı üretme, işleme, taşıma, tüketme şekillerimiz ve ziyan edilen gıda, biyolojik çeşitlilik kaybına ve böylece iklim değişikliğine katkı yapıyor” dedi.

Bu durumu tersine çevirmek ve dönüşümü teşvik etmek için vakit geçirmeden harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan Genel Sekreter Guterres, “Çevreye zarar veren uygulamalara son vererek, gıda sistemlerini çeşitlendirerek ve daha sürdürülebilir üretim ve tüketim modellerini teşvik ederek küresel sağlığı iyileştirebilir, gıda güvenliğini artırabilir ve iklim değişikliğine karşı dayanıklılığı güçlendirebiliriz” dedi.

Guterres, “Biyolojik Çeşitlilik Uluslararası Gününde herkesi, hükümetleri, iş dünyasını ve sivil toplumu, yegâne dünyamızın üzerindeki kırılgan ancak hayati öneme sahip yaşam ağını korumak ve sürdürülebilir şekilde yönetmek için acil olarak harekete geçmeye çağırıyorum” diyerek mesajına son verdi.

,



Tasarım ve Yazılım : BodhiWeb