ÜST MENÜ

BM raporu: Kötü beslenme sıtma, verem ve kızamıktan daha tehlikeli

Süpermarkette yeşil sebze reyonu. Fotoğraf: UNIC Ankara

Süpermarkette yeşil sebze reyonu. Fotoğraf: UNIC Ankara

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) yeni yayınladığı raporda kötü beslenmenin kamu sağlığı için sıtma, verem ya da kızamıktan daha büyük bir tehdit olduğunu bildirdi.

Günümüzde her beş ölümden birinin nedeni kötü kalitede gıdalarla beslenmeyle alakalı olabiliyor.

“Gıda sisteminde besin kaybı ve atığı: yüksek kalitede beslenme için politika eylemleri”  (Preventing nutrient loss and waste across the food system: Policy actions for high-quality diets) başlıklı raporda politika belirleyicilere gıda kaybının azaltılması ve besleyici ve sağlıklı gıdaya erişimin artırılması çağrısı yapılıyor.

İnsanların tüketmesi için üretilen gıdanın üçte biri tüketicinin tabağına ulaşmıyor. Meyve, sebze, deniz ürünü ve et gibi besin değeri zengin gıdalar uzun süre dayanmadığı için giderek daha da karmaşık hale gelen gıda üretim sistemlerinde kayba uğruyor.

Rapora göre Dünya’da üretilen meyve ve sebzelerin yarısından fazlası heba oluyor. Dahası  üretilen etin yüzde 25’i yani 75 milyon inek tüketilmiyor.

FAO Genel Direktörü konuyla ilgili olarak her türlü yetersiz beslenme ile baş edebilmek ve sağlıklı beslenmeyi yayabilmek için sağlıklı gıdaların fiyatlarının uygun olduğu, yeterince bulunabildikleri gıda sistemlerin oluşturulması gerektiğini söyledi. Silva özellikle besleyici gıda kaybının azaltılmasının Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmaya katkı sağlayacağını da sözlerine ekledi.

FAO verilerine göre gelir düzeyi düşük ülkelerde gıda çoğunlukla hasat, depolama, işleme ve nakliye sırasında kayba uğruyor, gelir seviyesi yüksek ülkelerde ise perakende ve tüketici düzeyinde kayıp yaşanıyor.

Küresel tarım ihtiyacımız olandan yüzde 22 fazla A vitamini üretiyor. Ancak kayıplardan sonra geriye ihtiyaç olandan yüzde 11 az A vitamini kalıyor. Bu nedenle gıda kaybını önlemenin sağlığa büyük katkısı olacağı belirtiliyor.

Küresel olarak yaklaşık 1 trilyon Dolar değerinde gıdanın heba olduğu tahmin ediliyor. Bunun azaltılmasıyla çok önemli ekonomik fayda sağlanacağı belirtiliyor. Ayrıca zaten üretilmiş olan gıdanın tüketilmesiyle gıda üretimi için kullanılan su, toprak ve enerjiden de tasarruf yapılmış oluyor.

,



Tasarım ve Yazılım : BodhiWeb