ÜST MENÜ

WHO kahvenin kanser riski taşımadığını, ancak “çok sıcak” içeceklerden sakınılması gerektiğini açıkladı

Foto / Dünya Bankası

Foto / Dünya Bankası

 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından oluşturulan bilim insanları çalışma grubu yaptığı çalışma sonucu kahvenin kanserojen olarak değerlendirilemeyeceğini, ancak çok sıcak içilen içeceklerin yemek borusu kanserine yol açma ihtimali bulunduğunu açıkladı.

Çalışma grubunun, kahve (Güney Amerika’ya mahsus) mate çayı ve çok sıcak içecekler konusundaki araştırmalarının sonucunu 15 Haziran tarihinde Lancet Onkoloji’de kamu oyu ile paylaşıldı.

WHO Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu Direktörü Christopher Wild konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Sonuçlar, çok sıcak içilen içeceklerin yemek borusu kanserine yol açan etkenlerden biri olabileceğini gösteriyor, burada da içilen sıvıdan ziyade sıcaklığı önem taşıyor” dedi.
Çalışma grubu kahve içiminin kansere yol açabileceği yönünde her hangi bir bulguya erişmedi. Ancak, uzmanlar çok sıcak olarak içilen içeceklerin insanlarda yemek borusu kanserine yol açabileceği uyarısında bulundu. Mate çayının da normal sıcaklıkta içilmesi halinde kansere yol açabileceğine dair bir sonuca varılmadığı ifade edildi.

Çay ya da mate çayının genellikle 70 °C derece gibi yüksek bir sıcaklıkta içildiği Çin, İran, Türkiye ve Güney Amerika’da yapılan araştırmaların, içeceğin ısısının artmasıyla birlikte yemek borusu kanseri riskinin de arttığının ortaya konduğu açıklandı.

Dr. Wild, özellikle bir çok üst gelir grubuna dahil ülkelerde içki ve sigara kullanımının yemek borusu kanserinin birinci nedeni olduğunu, Asya, Güney Amerika ve Doğu Afrika’da içeceklerin bir kısmının çok sıcak olarak tüketilmesinin, yemek borusu kanseri vakalarının yüksekliğinin nedeni olabileceğini söyledi.

, ,



Tasarım ve Yazılım : BodhiWeb